Wi-Fi 6E is er, Wi-Fi 7 loert om de hoek. Wat doe je best?

Wi-Fi 6E is er, Wi-Fi 7 loert om de hoek. Wat doe je best?

Wi-Fi 6E is al een tijdje gelanceerd en met als doel een Wi-Fi standaard voor toepassingen en gebruikers die veel bandbreedte nodig hebben in een spectrum dat maar liefst drie maal zo groot is dan de vorige standaard. Wij bespreken de mogelijkheden van Extreme Networks. Ontdek alles in deze blogpost!

 

Het gebruik van Wi-Fi is de afgelopen 12-18 maanden verdubbeld en gebruikers hebben hoge verwachtingen wat betreft draadloze betrouwbaarheid en prestaties. Wi-Fi 6E, met drie keer zoveel beschikbaar vergunningsvrij spectrum, kwam precies op tijd om de nieuwe toepassingen en clients te helpen die veel bandbreedte nodig hebben. Deze Wi-Fi standaard is de meest interessante verandering voor Wi-Fi in 15 jaar en raakt goed ingeburgerd. Met professionele access points en clients die nu op de markt beschikbaar zijn, kunnen IT-teams vooruit plannen en hun organisaties opschalen met 6 GHz technologie.

 

Wat zijn de mogelijkheden van Wi-Fi 7?

Draadloze verbindingen vormen de ruggengraat van de meeste moderne huizen en zijn een onmisbare factor in alle professionele bedrijven, omdat ze zorgen voor een hoge netwerkbeschikbaarheid met eenvoudige verbindingen. Wi-Fi-standaarden kruipen langzaam vooruit, vergeleken met de meeste andere technische factoren. Elke sprong is echter een enorme sprong in mogelijkheden.

De aankondiging van Wi-Fi 7 maakt de netwerkwereld enthousiast. Voor het eerst sinds de introductie van Wi-Fi is er een heel nieuw frequentiespectrum om te gebruiken. Is het de moeite waard om te upgraden naar een Wi-Fi 7-apparaat? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden van Wi-Fi 7 in vergelijking met zijn directe voorganger, Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E is ook een relatief recente ontwikkeling, een verdere verfijning van Wi-Fi 6.

Vergelijking van Wi-Fi 6 en Wi-Fi 7

Wi-Fi 7 kent een enorme snelheidsverbetering, met ondersteuning van overdrachtssnelheden tot 46 Gbps. Dit is niet slechts een opfrissing zoals Wi-Fi 6 naar Wi-Fi 6E was, maar eerder een compleet andere standaard. De snelheid wordt verder bevorderd door een verdubbelde kanaalbreedte.

Wi-Fi 7 zet de frequentiebanden van zijn voorganger voort. Hierdoor kunnen gebruikers effectiever verbinding maken met minimale elektromagnetische interferentie, afhankelijk van de samenstelling en indeling van hun huis of kantoor.

De huidige standaard 6E die tot 9,6 Gbps ondersteunt is reeds razendsnel voor een draadloze verbinding, maar zijn opvolger dicht de kloof op het gebied van bekabelde verbindingen. Houd er wel rekening mee dat dit niet overeenkomt met de snelheden en specificaties van je internetabonnement. Dit zijn de maximale snelheden die worden ondersteund door apparaten met deze certificeringen. En als zodanig kun je andere snelheden ervaren. Lokale verbindingen zouden razendsnel moeten zijn en het delen tussen lokale netwerkshares benadert de datasnelheden van bekabelde netwerken.

 

Connectiviteit

De connectiviteit van Wi-Fi 7 is enorm verbeterd. Dit is niet geheel verrassend gezien de nieuwe ondersteuning voor hogere snelheden, maar het is zeker een welkome nieuwe functie. De kanaalbreedte zelf is verdubbeld, van 160MHz naar 320MHz. Deze toename in kanaalbreedte is alleen beschikbaar voor de 6GHz band, maar er zijn enkele creatieve manieren waarop Wi-Fi 7 omgaat met het routeren van de bandbreedte.

Wi-Fi 6E bood de mogelijkheid om frequentiebanden te combineren om meer gelijktijdige verbindingen mogelijk te maken, en dit is nu ook het geval bij Wi-Fi 7. Gebruikers hebben de mogelijkheid om deze banden te combineren voor snellere verbindingen dichter bij het basisstation en stabielere verbindingen met minder snelheid verder weg van het gebied met de hoogste verzadiging.

 

Universal Wireless AP3000/X

Kom meer te weten over het Wi-Fi 6E Dual-Radio Indoor Access Point met geïntegreerde of externe antenne-opties. Bekijk de datasheet hieronder.

 

Een kwestie van standaarden

Op het moment van schrijven is Wi-Fi 7 net gecertificeerd en beginnen fabrikanten zoals Qualcomm met de productie van chips die het nieuwe protocol ondersteunen. In de tussentijd betekent dit dat de defacto snelste Wi-Fi standaard Wi-Fi 6E is.

Certificering en fabrikanten zoals Extreme Networks nemen de nodige tijd om Wi-Fi 7 draadloze apparatuur te produceren en te lanceren, dus het kan nog minstens anderhalf jaar duren voordat consumenten hun eigen Wi-Fi 7-compatibele hardware kunnen kopen.

Bovendien hebben de huidige apparaten op de markt, zoals smartphones en tablets, geen native ondersteuning voor de nieuwste standaard. Natuurlijk kunnen ze profiteren van de grotere verbindingsmogelijkheden, maar de draadloze antennes op het apparaat moeten ook compatibel zijn om te kunnen profiteren van de snelheidsverhoging.

 

Wi-Fi 7 vs Wi-Fi 6E: 6 Must-Know Facts

  1. Wi-Fi 7 heeft de snelste doorvoer van alle draadloze standaarden.
  2. Wi-Fi 7 heeft volledige OEM-ondersteuning nodig om de beste snelheden en verbindingen te leveren.
  3. Wi-Fi 7 verviervoudigt de QAM-modulatie tot 4K ten opzichte van de vorige 1024.
  4. Wi-Fi 6E maakt tweerichtings MU-MIMO mogelijk.
  5. Wi-Fi 6E kan frequentiebanden combineren voor een betere verbindingskwaliteit.
  6. Wi-Fi 6E staat het gebruik van slechts één frequentieband per verbinding tegelijk toe.

 

Wi-Fi 7 vs Wi-Fi 6E: welke is beter? Welke moet je gebruiken?

Voor degenen die een nieuw draadloos netwerk opzetten, kan het de moeite waard zijn om te wachten om Wi-Fi 7 volledig in hun netwerk op te nemen… als je kunt wachten. Dat wil niet zeggen dat de functies van Wi-Fi 6E niet voldoen, want dit blijft de huidige standaard. Voor degenen die nu een toegangspunt en bijbehorende apparatuur nodig hebben, is de huidige standaard nog steeds een goede keuze. Het is lang niet zo snel of robuust met connectiviteit, maar het is een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van Wi-Fi 5 hardware. Extreme Networks lanceerde het eerste softwaregedefinieerde Wi-Fi 6E access point in de industrie dat twee softwareprogrammeerbare modi ondersteunt om radio’s optimaal te beheren voor het hoogste niveau van clientprestaties. De AP4000 is een tri-radio access point en kan zenden met drie data radio’s of met twee data radio’s en een speciale tri-frequentie sensor.

 

Universal Wireless AP4000

Wil je meer informatie over het Wi-Fi 6E Tri-Radio Indoor Access Point met ondersteuning voor meerdere extreme besturingssystemen? Bekijk de datasheet voor meer informatie.

De AP4000 bewaakt op intelligente wijze de softwareconfigureerbare radio’s, waardoor netwerkbeheerders de RF-technologie van het netwerk kunnen configureren op basis van de gebruikersomgeving en de access points naar behoefte in verschillende modi kunnen configureren. Wil je graag nog meer capaciteit tot wel 10 Gbps? Bekijk dan hieronder de AP5010!

Universal Wireless AP5010

Bekijk hieronder de datasheet voor meer informatie over de Universal Wireless AP5010.

Vragen? Contacteer ons!

Contacteer ons gerust via sales@kappadata.be als je graag meer informatie wenst te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie