Hoe Zero Trust Network Access jouw netwerk beschermt

Hoe Zero Trust Network Access jouw netwerk beschermt

ZTNA is een must voor elk bedrijf. Het controleert elk apparaat voordat het op uw netwerk wordt toegelaten. Zo zijn uw bedrijfsgegevens veilig. Ontdek hier hoe het werkt.

Wat is Zero Trust Network Access (en hoe beschermt het jouw netwerk?)

Zero Trust Network Access (ZTNA) beveiligt je netwerk door geen enkele gebruiker of apparaat toegang te geven voordat ze volledig geverifieerd en goedgekeurd zijn. Zo ben je maximaal beschermd tegen gegevensdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit. In dit artikel ontdek je hoe Zero Trust Network Access werkt en welke voordelen het biedt.

Vertrouw niemand en controleer alles, dat is het simpele, maar doeltreffende principe achter Zero Trust Network Access. Deze geavanceerde beveiligingsmethode zal een gebruiker of apparaat pas toelaten op het netwerk als ze voldoen aan de vooraf bepaalde eisen op vlak van identiteit en toegangscontrole.

De zero trust network architectuur is opgezet op basis van 4 essentiële eigenschappen:

  • Toegang op basis van identiteit;
  • Beveiligde toegang tot bestanden en applicaties;
  • Continue evaluatie van de gebruiker en zijn toegang gedurende de dag;
  • Sterke toegangscontrole.

Met ZTNA kan je dynamische toegangsregels opstellen zodat alleen apparaten die aan deze regels voldoen, worden toegelaten op je netwerk. Afhankelijk van het apparaattype en het gebruikersprofiel kan je devices toegang geven tot het volledig netwerk of enkel bepaalde applicaties.

Het gevaar van VPN-verbindingen voor je netwerk

Om externe medewerkers vanop afstand toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk, vertrouwen veel organisaties op VPN-verbindingen (Virtual Private Network). Niet onlogisch, want het is een simpele en beveiligde manier om een verbinding op te zeten tussen een gebruiker of een apparaat en een netwerk.

Maar is dit wel echt zo veilig als wordt beweerd? Niet helemaal, want zodra iemand verbinding maakt via een VPN, hebben alle apparaten die zich in hetzelfde netwerk bevinden, toegang tot jouw domein. En dat gebeurt zonder dat jij deze apparaten controleert. Het vormt een groot risico voor je netwerk en bedrijfsgegevens.

ZTNA – een kwestie van vertrouwen

De hoofdoorzaak van het falen van de traditionele beveiligingsarchitectuur is vertrouwen. De fundamentele basis van veiligheid is het omgaan met risico’s, deze risico’s zijn nauw verbonden met “loopholes”.

De traditionele perimeter gebaseerde netwerk beveiligingsarchitectuur gaat ervan uit dat de mensen en apparaten in het interne netwerk betrouwbaar zijn, daarom is de beveiligingsstrategie gericht op het bouwen van de digitale muren van de onderneming.

Maar er zijn een aantal aannames waar je altijd vanuit moet gaan:

  • Er zijn altijd onontdekte zwakheden in de netwerksystemen;
  • Er zijn altijd ontdekte, maar ongepatchte loopholes in het systeem;
  • Een hacker kan altijd al actief binnen de organisatie en systemen hebben overgenomen;
  • Insiders zijn altijd onbetrouwbaar.
  • Zero Trust Network Access is de nieuwe oplossing die veilige toegang garandeert tot alle gebruikers en gegevens, waar ook ter wereld. Gartnervoorspelde onlangs dat “Tegen 2023 zal 60% van de ondernemingen de meeste van hun remote access VPN’s uitfaseren ten voordele van ZTNA”.

Hoe te beginnen met ZTNA?

Om hun ZTNA-reis te beginnen, kunnen bedrijven kleine aanpassingen maken die onmiddellijk een veiligere werkomgeving creëren. Twee populaire plaatsen om de ZTNA-reis te beginnen zijn:

(1) Het kiezen voor een VPN-alternatief dat goede beveiliging en eenvoudig beheer biedt

(2) Het beveiligen van toegang tot hybride en multi-cloud omgevingen

Gartner’s Market Guide on Zero Trust Network Access geeft nuttige inzichten in de zaken die bedrijven moeten overwegen bij het kiezen voor een ZTNA-oplossing. Klik hier om de gids te downloaden.

Onze ZTNA-keuze: Barracuda CloudGen Access

Bij Kappa Data vertrouwen we op Barracuda CloudGen Access als oplossing voor Zero Trust Network Access. Deze innovatieve ZTNA-oplossing garandeert een beveiligde toegang tot applicaties en vanaf elk apparaat en elke locatie.

Barracuda CloudGen Access geeft goedgekeurde apparaten toegang tot geselecteerde applicaties, zonder je netwerk bloot te leggen. Met de CloudGen Access policy engine kan je snel en makkelijk regels voor toegangscontrole instellen en beheren voor publieke-, privé- en hybride-omgevingen.

Meer informatie lezen over Barracuda CloudGen Access? Klik hier.

 

Wil jij jouw netwerk beveiligen met Zero Trust Network Access?

Contacteer ons gerust en wij helpen jou verder!

Geen reacties

Geef een reactie