OneSpan: Kunnen bedrijven tegen 2025 zonder wachtwoorden?

OneSpan: Kunnen bedrijven tegen 2025 zonder wachtwoorden?

In het digitale tijdperk hebben organisaties te maken met aanzienlijke zorgen over cyberbeveiliging met externe werknemers. Maar liefst 74% van de datalekken is te wijten aan menselijke fouten, met een gemiddelde kostenpost van $4,5 miljoen wereldwijd. Slechte wachtwoordhygiëne blijft een groot probleem, wat de noodzaak van betere beveiligingsmaatregelen benadrukt. De huidige aanpak van gegevensbeveiliging schiet tekort in het aanpassen aan de realiteit van werken op afstand, waardoor duidelijk wordt dat nieuwe strategieën noodzakelijk zijn.

De overgang naar wachtwoordloze authenticatie

Om veilige samenwerking op afstand te waarborgen, moeten CISO’s overwegen wachtwoordloze authenticatie te gebruiken. Deze methode elimineert de noodzaak van traditionele wachtwoorden, die vaak zwak en gemakkelijk te kraken zijn. Experts voorspellen dat meer dan de helft van de werknemers en meer dan 20% van de klanttransacties tegen 2025 wachtwoordloos zal zijn, een aanzienlijke toename ten opzichte van de huidige minder dan 10%. Deze verschuiving wordt gedreven door de behoefte aan betrouwbaardere en veiligere vormen van authenticatie in een wereld waar phishing en andere cyberdreigingen alomtegenwoordig zijn.

Vooruitgang in authenticatiemethoden

Wachtwoordloze authenticatiemethoden beperken beveiligingsrisico’s door kwetsbaarheden te elimineren die gepaard gaan met op wachtwoord gebaseerde inloggegevens. Deze methoden gebruiken dynamische authenticatiecodes of unieke biometrische kenmerken, zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning, die niet opnieuw kunnen worden gebruikt of gemakkelijk kunnen worden gestolen. FIDO Alliance-standaarden bieden bijvoorbeeld een sterk, phishingbestendig authenticatiekader dat zowel de beveiliging als de bruikbaarheid verbetert.

Implementatie en gebruikerseducatie

Voor succesvolle adoptie van wachtwoordloze systemen moeten CISO’s zorgen voor naleving van gegevensprivacyregelgeving. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van biometrie, omdat onjuiste behandeling kan leiden tot juridische gevolgen en schade aan de reputatie van de organisatie. Investeren in uitgebreide gebruikerseducatieprogramma’s is essentieel om een soepele overgang en optimaal gebruik van het systeem te waarborgen. Daarnaast is het ontwikkelen van een noodplan met alternatieve authenticatiemethoden cruciaal om systeemstoringen te voorkomen en een continue werking te garanderen.

Wachtwoordloze systemen verminderen niet alleen het risico op datalekken, maar bieden ook een veilige, gebruiksvriendelijke omgeving voor externe werknemers. Deze aanpak stelt CISO’s in staat hun organisaties te beschermen zonder afbreuk te doen aan de bedrijfscontinuïteit of gegevensbescherming. Naarmate deze methoden meer wijdverbreid worden, zullen ze helpen een veiliger en aanpasbaarder kader voor bedrijfsvoering te creëren, ver voorbij 2024.

Ontdek nu wachtwoordloze authenticatieoplossingen van OneSpan!

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met [email protected].

Geen reacties

Geef een reactie